Cara memasak senang – senang dan sedop (tatabahasa fail)haha
tapi nie masakan betul –betul bukan main-main wokeh…
Bahan-bahan yang
digunakan :
1. pess tomyam
2. meatball ,hotdog, cendawan
,koteow yg belum dimasak (semua dibasuh dan dipotong)
3. garam
4. air masak
Alat yang digunakan :
1. Periuk nasi (yg korang selalu guna untuk masak nasi )
CARA –CARA MEMASAK
1. 1. Sediakan pess tOMyam,, (aku ambik pess tomato satu peket
dalam rm1,00 je nak sedap ambik 2 peket bagi kaw rasa die) @ ambik la mana2
pess yang korang suke ,pess sup pun takpe ,,kiub pati ayam pun takpe ,,ikut
korang nak perisa ape la
AKU
GUNE PERENCAH JENAMA ADABI (TAPI RASA TOMYAM KURANG SKIT)
2. Kemudian basuh
fishball,hotdog ,meatball , cendawan, koteow
(semuanya dibasuh dahulu dan ditapis)
3. Kemudian panaskan
periuk nasi letak kan air dan pess tomyam semuanya sekali dan letak
sedikit garam , aji, atau air asam limau untuk menyedapkan tomyam kite
tersebut, selepas sesedap rasa,,(dirasa kitela) ,kemudian letak bahan bahan tadi, yg telah dibasuh
apabila kuah tadi mendidih…
Taraaaaaaaa siap sudah masakan stimboat ala masak periuk nasi senang bukan
cubela try ,…..
nampak messy sikit tapi lantak la,,,janji murah sedaP,,,JIMAT,,,,MUAHAHAHAA
0 comments:
Post a Comment