Thursday, 15 December 2011

Gambar snap-snap photograper untuk kelas EdU moral sem 5

salam :0

aku siap keluarkan 3 entry sebab sekali aku ade masa terus aku keluarkan cerita bebanyak, kalu xde masa aku takkan update blog hehe,,,,,walaupun sebenarnya asgment aku tak beh lagi kan,,,
nie pic-pic budak2 kelas aku , tapi belum lengkap sepenuhnya takde fahmi,amri,iwan,dan sue,, sebab diorang ade keje ape tah tapi inilah barisan kami walaupun belum lengkap kan,, bakal pendidik dalam subjek moral dan bahasa melayu,,insyallah kalu kami dipostingkan,,taknak cakap pasal isu posting lagi ,,sebb aku akan wat entry khas pasal isu posting nanti hm,,,,biar semua yang bace berapi-api kan,,,nah tgk la pic kawan-kawan saye lam kelas,,,,EDU MORAL BATCH 2009/2013
















MajLis bebaQue edU penDIDIKAN mORAL BATCH SEM 5 2011

SALAM:)

MALAS nak cerita banyak nah tgk la pic-pic yang aku cedok dari kawan-kawan fb aku tentang majlis babaque nie,sangat best dan pertama kali aku tgk edu moral bersatu , macam nie la kawan-kawan semua tahniah atas majlis nie merapatkan ukhwah kite sesama,,batch 5 ..











Nie je dulu nanti kalu ade pic len i akan buh lagi ,,,,,,,,,,,love edu moral,,,,

Wednesday, 14 December 2011

cerita org kaya dan kesusahan orang miskin seperti aku

Assalamualaikum :0

Dah lama kite tak update blog kan kan.. huhu , lately sangat busy dengan perniagaan (ceh macm jutawan kan ,saye cuma pencari nafkah menampung kehidupan di university yang tak pernah cukup). sangat rasa kesihan pada mereka yang nanti PTPTN wat idea bernas mereka tak nak bagi ptptn kan,cume bagi ptptn untuk bayar yuran je,cube bayangkan mcm mana nak survive di university nie nak makan ,nak beli buku, kalu ade aktiviti pepe kene join bukan free kene bayar lak tue, kalu takde duit memang susah la nak masuk U , walaupun di zaman moden mcm nie, orang tua-tua selalu ckap cmni

"zaman skrg dah senang nak masuk U ade bantuan ,zaman dulu  susah takde duit nak masuk U pun sb takde pinjaman mcm PTPTN "

hakikatnya makcik bedah kak temah oi, dapat ptptn pun tak xukup kais pagi makn pagi je, sb masuk U bukan bererti semua benda murah-murah di U, aku nie duk tercorot di dalam Hutan pun barang2 tetap mahal,makanan je sekali makan dengan air dah dekat rm5 mana nak cari $$$ nak makan banyak jangan harap la sekali makan cukupla,  la nie duit mcm mas (tapi disebabkan duit nie kertas xbepe best la kalu betul mas lagi best haha), nak masuk tandas pun kene bayar la, keadaan ekonomi sangat teruk barang2 terlalu mahal,  kadang-kadang sampai kene berpuasa sampai habis dan puasa ganti pastu wat puasa sunat lak, niat sebab nak jimat ngan puasa sunat la, tapi kawan aku cakap kalu niat sebab nak jimat punya pasal xtaula mcm tak berapa baik la kalu nak puasa nak dapatkan pahala kan.

aku nie bebel  tah pe pe kan, entahla jiwa aku nie selalu tak tenang mungkin aku lom dapat hidayah ketenangan, banyak dosa sangat kot,huhu , tapi saye sejujurnya saye ingin berubah kearah kebaikan dulu saye jahil,sembahyang terawih pun tak bepe tau, alhamdulilah tahun nie saye hanya selang 2 minggu je , yang berikutnya keinginan saye dengan sendirinya nak sembahyang terawikh bersama nenek saye, saya juga lebih sensitif pada keluarga dullu saya agak keras dengan keluarga kini saya lebih sayangkan keluarga saye alhamdulilah perubahan demi perubahan berlaku dalam hidup saye, cuma kadang-kadang keimanan kite nie sikit tak kuat sekuatnya , kalaulah saye seperti  kisah -kisah zaman nabi seperti sumayyah kuatnya iman die sampai satu keluarga mereka diseksa die tetap berpegang kepada ISLAM,masyallah  hebatnya die. nie aku tiap kali dihimpit masalah je mcm dah give up nak cari keseronokan duniawi untuk selesaikan masalah tapi tetap aku tak gembira, aku tak merasa ketenangannya lagi, mungkin allah tak bagi lagi kegembiraan seluasnya untuk aku sebab aku nie hamba yang masih merangkak2 kembali kepada jalannya,kot jadi aku akn bersabar allah tak pernah kejam pada umatnya,semoga satu hari saye akan dapat kegembiraan abadi di dunia yang satu lagi AMin ,
kadang-kadang aku pelik bile kite nak berubah je mesti ade je ganguan,tapi betullah syaitan dah ckp die nak memusnahkan anak adam dan hawa, nak bawak gi neraka bersama die,masyaallah kalu diikutkan balik,takutnya  kan kadang-kadaang bile duk bawak kereta aku duk terbayang mcm mana kalu aku excident mati , di dunia nie aku lom wat apa yang disuruh allah , sembahyang pun tak lengkap ,kadang2 tertinggal , jangan cakapla org yang bace blog aku nie pun tah tah tertinggal solat mcm aku contoh tak sempat bangun pagi sembhayng subuh , balik kelas penat tertido sampai magrib baru bangun so terlepas asar nauzubillah semua nie berlaku,pada aku ,,sebab tue aku ckp solat aku dan mungkin juga pada kalian, belum sempurna kite punya amalan 

Kadang-kadang yang aku pelik kan, manusia suke sangat bergosip sangat suke mengata satu sama lain tak ketingalan aku , tapi aku takde la sesibuk nak menberitahu satu dunia perihal contoh si peah atau si polan tue kikis duit bf die takde la aku mulut becok gi cerita sana sini, aduh dan paling aku hairan ade je manusia yang dengki pada orang lain ambik mcm kes aku lak ,aku protes tentang satu majlis dinner kat aku punya hostel la , harga die rm45 wat dekat dewan besar la tapi juz imagine wat kat dewan je bayar agak mahal bagi aku, ade je dinner2 lain mengenakan bayaran 15 hingga 30 untuk dinner di hotel2 n makanan pun ok dengan harga kan xde la rasa mahal,aku dengan duit Rm45 aku leh makan seminggu lainla orang-orang kaya rm45 takkan rasa ape , berbalik pada cerita tersebut , aku punya tanya la itu ini dan ramai gak aJK yang bamboo aku kat tempat pertanyaan tersbut,kalu tak gi dinner tue lak ade ugutan kene buang hostel tue,,tue yg tak tahan kan so aku pi jela bayangkan aku hanya ambik 5 keping gambar, aku rasa mcm aku gi kenduri kawin dengan makanannya sungguh berebut2 nak ambik pun xde langsung orang yang nak tg cedokkan kew ape,ceh kata makanan berbaloi2 desert agar2 merah yang aku wat sendiri kat umah haha ciss , aku makan kat kenduri pun lagi berbaloi la,, nie mcm kenduri kG sebijik kg aku kira kaya la mcm tue haha.. aku malas la nak komen dekat wall tempat pertanyaan itu kan stgi kene bamboo lagi semua org pun malas nak tanya kat situ kalu tanya diorg akan ckp gi la wat sendiri dah ckp banyak sangat ,yela kalu aku dah dapat tugasan kene la wat betul2 dah tue bukan tugasan aku,,dan aku tak suke pegang jawatan memang la aku tak buat, dah diorang yang ade jawatan ckp la mcm tue haih,, susahla kan,, tue baru bab satu kemudian satu lagi aku tanya la pasal stiker kat kaunter pertanyaan dalam Fb tue jugak la,kenapa mahal sangat Rm100 kene bayar kalu nak bawak kereta, aku leh terima kalu stiker tue diorang bagi awal2 semester lalu nie tinggal lagi 2 bulan nak suh bayar rm100 untuk lagi dua bulan nak bawak keta, ceh kalu sekali setahun takpe gak tahun depan aku mintak lagi kene bayar lagi rm100 ,,,cube bayang kalu aku ade 7 sememsetr aku bayar 700 untuk stiker je, ade plak yg ckp rm100 tue harga tetap stiker untuk kereta,so aku pun gi la tanya kawan2 aku yg duduk hostel lain sama ada sama ke tak kene bayar rm100 tapi jawapan mereka semua berbeza2 ade yang bayar hanya rm30 ceh ,jangan terkejuz sb hostel2 ade banyak tempat aku belajar nie semua ade pengetua masing-masing dan pentadbiran masing2 tapi aku hairan kenapa hostel aku mahal sangat,,harga stiker, aku dah la anak org miskin je kalu dah lama kaya ,mesti aku gi je lambung duit kat office hostel aku tue,layanan kat opis hotel aku pun tak peramah aku tgk akak office tue asyik main Fb je,kalu kite tanye ape2 soalan jawab dengan muka garang je haih takde budi bahasa budaya kite pun, bebalik pada cerita , aku nak cerita tentang ade org dengki kat aku,,bila aku tanya pasal stiker nie tup tup ade seorang hamba allah nie gak die update status FB die ckp ayat perli 

" mampu lak pakai kereta nak bayar yang lain tak mampu"

nie die nak perli aku la aku ade kete tapi tak mampu bayar duit dinner ceh ,,,kan aku dah ckp aku nie memang tak mampu sbb tue aku tanya harga stiker nape mahal sgt,,,kalu mampu dah lama aku bayar cash ,,aku tau die pun aJK dinner tue maybe,, tapi ko jangan duk perli2 aku,sb aku tak pernah sibuk hal die ,padahal yg dinner tue berlambak org duk pertikaikan bukan aku je sorang, tapi die sanga berkenan kat aku nak perli2 aku, dah la time tue kewangan aku memang seikit gila , dengan mak aku sakit perlukan duit nak rawat kaki die dengan gaji ayah aku berapa je, bile die ckp mcm tue sentap hati aku walaupun nampak kecik je bende tue, tapi dengan percakapan kite leh mengoncang dunia , ayat mcm pedang yang sedang toreh hati aku nie bagi berdarah aku dah la sensitif memang menangis gak,aku terpikir aku tak pernah tujukan status aku dlm FB nak perli die jerawat banyak kew , gigi tak gosak ke ape ke tetibe die sibuk nak update status nak tuju kat aku ape hal,,,memang aku tak maafkan die sampai sekrang la,,sb dah 2 kali die wat mcm nie kat aku, sem lepas masa aku teringin nak pakai blckbarry aku tulis kat status aku nak beli blackberry ,,tetiebe die Update kat status die,, leh die ckp

" kalu tak mampu buatla cara tak mampu nak beli bende yang tak mampu lak manusia2 '

nampak tak buktinya die nak perli sangat aku ,nak kata aku nie retis artis takde la, yg sibuk sgt nak perli aku nak tau hal aku kenapa yer,,,eeee benci betul tapi aku wat biasa je kalu jumpe die tapi sumpah aku ckp aku belum maafkan die ,,,pelik tol tak sangka ade gak org dengki kat aku haha sb beberapa taun aku belajar kat UITM dulu takde pun org dengki kat aku xjumpa lagi la,mungkin pemikiran die nie kolot kot,haha (geram)


aku nak bagitau la kan ,mesti diorang tanya ala hang kan ade duit ptptn, gi mana duit ko takkan dah abis,, selalu pertanyaan itu la ditanya kat aku,,,kalu aku ckp xde wet,,,nie cik bedah yang penyibuk nak bgitau k,,,,semester nie aku tak de gi berjalan mana-mana tapi duit PTPtn aku tetap habis sebab aku ade kereta so aku dah simpan siap2 untuk duit insuran kereta aku , pastu duit yuran dahla mahal,,duit kemera aku lagi aku bayar bulan2 sbb tak mampu beli cash kan,aku pakai keta, kereta VIva je tapi cube tanya anak orang kaya lain sape yang bayar insuran keta diorang , mestila ma dan parent la i mean , so xde masalah pun pasal duit kan,mcm aku nie lainla meh aku nak bgitau ciri2 orang berduit

 kalu nak kenal orang tue kaya ke tidak ade duit ke tidak ciri-ciri die

1. kuat berjalan (maksud setiap weekend akan keluar xde kat bilik)

2,suke sewa kereta bayang per hour kene bayar duit sewa minyak lagi kalu share2 pun tetap kene bayar kan cube bayang kalu every weekend kuar n tempat yg nak dituju lak jauh minyak pun mahal ,so abisla duit kan..

3. suke beli barang-barang mahal yang ade jenama , suke cakap pasal barang ONline dan barang jenama,,beli pun kdang2 beli ONline (sebab ape sye ckp beli brg online kaya sebb kadang2 barang2 online lebih mahal dari yang jual kat luar ,so diorang snggup beli kirannya ade duit la ..

4. boleh menbeli makanan seperti kFC, MCD dan pIZaa dan lain2 bagi saye mereeka yg beli makanan segera tetap kaya sebb nak keluarkan duit beli ayam seketul kalu biasa baru RM2,kalu KFC dah sepuluh ketas,,tapi aku tetap la mampu beli KFC tapi beli teringin betul2 baru aku beli sabb harganya tapi bagi org kaya makan kFC 1 minnggu 4 kali pun xpa,,,

5. pakaian sangat up to date , kadang2 tak up to date pun pakai selekeh tapi tetap ade brand,, kaya punya pasal mampu beli apa sahaja.

6. bawak kereta merata-rata (maksudnya macm aku ade kereta tapi aku nie letak je kereta kat hostel sb aku xde duit nak jalan merata-rata kalu nak kuar pun urgent dan ade hal saje) lagi satu org kaya takkan kisah kalu kawan2 diorang nak pinjam  kereta (bagi aku aku sangat tak bagi kalu nak pinjam kereta aku sebb ape kalu excident nak claim insuran tak leh sbb bukan aku yg bawak cth kalu bagi kawan pinjam die la yg bawak kan ,,kalu kawan kite kaya die mampu la bayar kalu kawan pun miskin pastu nak pinjam keta aku untuk gi dating dah la bgi excident tak mampu bayar pastu nak claim insuran pun tak lepas kene kat batng hidung aku je kan  bukan diorang  tapi bg yang kaya diorang takkan kisah kalu excident pun diorang mampu baiki kereta, sendiri tanpa harapkan claim insuran,)

tue je sedikit coretan dari aku,,,





Friday, 11 November 2011

SEPATUTNYA INI RAHSIA,,,,,TAPI DAH TAK SABO


Assalmualaikum  :)

Dear reader hehe ,,,
Rasa happy bangat ,,,cuz I got this hehe tapi belum sampai ke tangan lagi kene tunggu beberapa bulan lagi but it ok I will wait ,,,,,original from saphora,,femous makeup darI oversea ,,malaysia tak banyak cawangan yang ada, tak salah kat pavalion KL je ade,,,,,yeah leh la makeup gi praktikal ke sekolah ,,,,,,sem depan rasa sempat la die balik,,,,(die tue sape) ???? my belevod cozen,,,,,bought me this,,,,when I said that I want that makeup,,,,I expect die akan terlupa atau lambat nak beli ,,,jeng2  after a few day ,, she buy that makeup…she a take a picture and send it to me,,,,what nice cozen I aver had ,tgak sangka ,she make me so terharu ( sebb me is a really emotional girl dalam dunia ),,she olso a bestfriend…to me,,.seabb dari kecik hingga besar we  had been a friend and been a  cozen,,,,sometime will gaduh2 ,,biasela,,,,hehe but MIem tq ,,,,so meaningfull,,,,to me,,,,


agak-agak kalu mintak seluar jean LEVI's dapat edok,,,,sapa nak bagi penampo yang ODe,,

STIMBOAT perIUK NASI tarAAA!!!!!

Cara memasak senang – senang dan sedop (tatabahasa fail)haha tapi nie masakan betul –betul bukan main-main wokeh…



Bahan-bahan yang digunakan :

1. pess tomyam
2. meatball ,hotdog, cendawan ,koteow yg belum dimasak (semua dibasuh dan dipotong)
3. garam
4. air masak
Alat yang digunakan :

1.       Periuk nasi (yg korang selalu guna untuk masak nasi )

CARA –CARA MEMASAK

1.   1.  Sediakan pess tOMyam,, (aku ambik pess tomato satu peket dalam rm1,00 je nak sedap ambik 2 peket bagi kaw rasa die) @ ambik la mana2 pess yang korang suke ,pess sup pun takpe ,,kiub pati ayam pun takpe ,,ikut korang nak perisa ape la
                  
              



                AKU GUNE PERENCAH JENAMA ADABI (TAPI RASA TOMYAM KURANG SKIT)

2.          Kemudian basuh fishball,hotdog ,meatball , cendawan, koteow



  (semuanya dibasuh dahulu dan ditapis)

  3.        Kemudian  panaskan  periuk nasi letak kan air dan pess tomyam semuanya sekali dan letak sedikit garam , aji, atau air asam limau untuk menyedapkan tomyam kite tersebut, selepas sesedap rasa,,(dirasa kitela) ,kemudian  letak bahan bahan tadi, yg telah dibasuh apabila kuah tadi  mendidih… 


 

Taraaaaaaaa siap sudah masakan stimboat ala masak periuk nasi senang bukan cubela try ,…..
nampak messy sikit tapi lantak la,,,janji murah sedaP,,,JIMAT,,,,MUAHAHAHAA

Monday, 17 October 2011

UNTuk aBAH tercINTa,,

ASSALAMUALAIKUM

Aku mengambil sedikit masaku,,menulis,,sebenarnya hobby aku adalah menulis,,suke menulis bercerita di dalam blog kadang-kadang terlalu banyak idea yang ditulis menyebabkan aku rasa malas,,,sebabnya aku akan menaip panjang-panjang,,,dan susunan perkataan aku berterabur ,aku paling tak suke bace balik ape yang aku tulis,,,,kdang2 aku tengok ejaan mcm budak darjah satu pun hade,,,tapi lantakla ,,,nie bukan karangan leh masuk exam pun,.

aku tibe-tibe rasa nak menaip ari nie,,,aku teringatkan abah,,ENcik maT noh,,, kadang-kadang aku mcm lupa jasa abah ,,selalu aku ckp pasal nenek aku,,,jer tapi ari nie aku nak cerita pasal abah

                sekarang aku nak cerita pasal abah,,,bace tau hehe
                 (bepe kali ulang tah ayat nie,,,suke hatila)

sebab aku dengar lagu nasyid NADAMURNI BERTAJUK DI PONDOK KECIK,,,,,sedihhh giler weh,,kat lirik,,nie paling sedih,,,,
SELAMAT BERJUANG AYAH TERCINTA KAU PERGI DULU AYAH,,

KU IRINGI MOGA BERJAYA BEROLEH KEMENANGAN DEMI AGAMA ISLAM,,

ADIK CAKAP :WAHAI ABANGKU KEMANA AYAH,KU SAYANG AYAH,KU CINTA AYAH,

WAHAI ABGKU  KEMANA AYAH KU SAYANG AYAH KU CINTA AYAH,

ABANG CKP:  DUHAI ADIKU SAYANG,JANGANLA SEDIH AYAHMU PERGI MENYAHUT
SERUAN ILAHI TAPI DENGARLAH PESANAN AYAH BERJAUNGLAH DAN BERKORBAN DEMI AGAMA,,,,,,

SEDIHHH  aku :(.... ABAH,,,,,tingat kat abah tengah baca buku air mata jatuhhhhh je,,,,abah kadang-kadang yaya suke melawan cakap abah,,,selalu cakap abah tak pandai menguruskan sesuatau hal,,,pasal kereta ,,pasal itu dan ini,,,abah YAYA MINTA MAAF ABAH YAYA SAYANG ABAH....


                    abah telah menbesarkan kami dengan keringatnya,,abah tak pergi mekah dengan mak sebb besarkan kami,,,nak sekolahkan kami,,,patutnya abah dan mak akan pergi taun nie,,,tapi diorang tangguh sb kewangan tak cukup ,aku tau abah sayu sangat lihat tok nagn tokwan pergi mekah dulu.,,lihat maklang aku pergi mekah dulu,,,bila diorang bagi jubah katt abah ,,aku lihat wajah abah sayu ,,abah yaya mintak maaf sebb untuk besarkan yaya abah terpaksa berkorban ,,,aku masih ingat waktu kecik ,,aku demam panas kat hospital,,,abah yang jaga aku ,abah yang temankan aku kat hospital kat sebalah-sebelah katil aku tengok  mak diorang yg temankan tapi aku abah yang temankn,,,,kadang-kdang yaya rasa marah sebab abah selalu sayang dayah (adikku) semua yang dayah buat semua betul,,yaya abah bagi kat tok suruh jaga,,,masa tue yaya kecik lagi,,  waalaupun jauh abah selalu jugak akan jenguk yaya masa ke sekolah ,kadang-kadang masa gi sekolah ujan terlalu lebat yaya selalu tunggu bus nak ke sekolah habis basah kuyup ,,dalam hati yaya sedih sebab orang lain semua abah diorang anta nek kereta gi sekolah yaya nek bus, kadang -kadang tok hantar gi sekolah nek moto, tapi yaya nak abah antakan gak kadang-kadang yaya akan ckp abah esok yaya nak exam abah anta la yaya gi jawab exam.. walaupun jauh abah tetap datang pagi2 semata-mata nak anta aku pergi exam,,tiap2 tahun kat sekolah menenegah aku akan pastikan abah akan naik pentas ambik hadiah masa penyampaian hadiah,,,selama lima tahun berturut-turut abah naik pentas bersama aku,,,tapi paling aku kecewa  result spm aku sangat teruk,,aku keceewakan abah,,, paling aku geram ade seorang cikgu kat sekolah tue ckap kat abah yang aku nie tak leh masuk tak leh g mana-mana dengan result nie,, aku rasa hati abah sangat pedih dengan kata-kata tue,,
        aku telah menjalani praktikal di sekolah terbabit pada beberapa bulan yang lalu semata-mata nak tunjukkan yang aku mampu menjadi seseorang ,,jangan pandANG DENGAN result exam semata-mata,sebab aku ade kesunguhan nak buktikan sesuatu aku berjaya melangkah ke universiti kadang-kadang aku geram kenapa guru2 selalu lebelkan murid masing2 dengan tahap tertentu,,,tolongla cikgu-cikgu jangan anda downkan perasaan pelajar2 anda,,,dan aku berjanji walaupun anak-anak murid aku di tahap mana sekalipun aku takkan sesekali lebelkan mereka dengan tahap2 tertentu ,,,bagi aku semua pelajar aku sama rata,,,,


marilah sama-sama hayati lirik lagu nie ,,,,dan hargai ayah korang, DAN AKU SANGAT MARAH KALU KORANG-KORANG LEBIH PENTING BF KORANG DARI AYAH SENDIR PIKIR2LAH


Nadamurni – Di Pondok Kecil


Dipondok kecil di pantai ombak
Berbuih putih beralun-alun

Disuatu hari ayah berkata
Jaga adikmu ayahkan pergi jauh
Ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
Air mata mengalir hatiku pilu

Diam-diamlah sayang jangan menangis
Doakan ayah semoga diterima
Diam adikku sayang jangan menangis
Andai ayah gugur doakan dia syahid

Selamat berjuang ayah tercinta
Kau pergi dulu ayah ke medan juang
Ku iringi doa moga berjaya
Beroleh kemenangan demi agama Islam


Wahai abangku
Kemana ayah
Ku sayang ayah
Ku cinta ayah


Duhai adikku sayang jangan bersedih
Ayahmu pergi menyambut seruan Ilahi
Tapi ingatlah adikku pesanan ayah
Berjuang dan berkorban walau dimana jua

PadaMu Tuhan aku bermohon
Dosa ayahku minta diampunkan
Berilah rahmat bantulah ia
Untuk menegakkan agama Islam

Tajuk Nasyid : Di Pondok Kecil
Artis : Nadamurni

Wednesday, 28 September 2011

KHAS UNTUK ANDA (BERIBU SESALAN)

Lirik Lagu Beribu Sesalan – 3 Suara


Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi
Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri
Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu
Sebak dadaku

Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu
Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Beribu sesalanku
3 Suara -- Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila

HATI YANG TERUSIK LAGI.......

SALAM :)


kadang-kadang hati kite jadi terusik dengan sesuatu benda,perkataan,perbuatan dan sebagainya..
kadang-kadang seseorang tue akan senang beremosi contohnya menangis ,meraung melalak dan sebagainya
aku juga ketegori orang yang mudah tersentuh,bak kata pemuisi hati wanita nie seperti tisu,,,mudah terkoyak ataupun mcm sarang labah-labah mudah gak musnah tak gitu,,,



     aku menpunyai pelbagai mimpi-mimpi yang indah, dalam hidupku untuk masa depan kelak,,aku sering bermimpi tentang kebahagian ,tentang keluarga yang bahagia yang tidak pernah ku rasai sebelum ini, bukan aku nak menbuka pekung kehidupan ku , tapi terus terang ku katakan aku sangat dambakan kasih sayang sebuah keluarga bahgia ,,aku sering cemburukan sahabat handai yang punya hubungan kekeluargaan yang harmonis indah-indah sekali. Dan bila aku dah dewasa aku ingin menikmatinya sendiri dengan menbina hubungan kekeluargaan dengan orang yang aku cinta dan sayangi, ya aku sudah menpunyai kekasih hati , yang aku sayangi yang aku cintai ,,, tapi aku musykil adakah ini cinta sejatiku,,,kadang-kadang aku menguji kekasihku adakah die dapat menberikan aku kebahagian yang aku inginkan dalam hidup aku, apabila perkataan demi perkataan dalam tutur katanya menbuatkan aku tidak yakin adakah kami akan dapat menbina kebahagian hidup ini ,,,kepada kekasih ku berharap ko dapat menbahagiakan aku,,walau dengan hanya kata-kata , walaupun tanpa wang ringgit atau segala benda di dunia ini,kepada kekasih aku hanya ingin secebis kasihmu, kenapa perlu kau lukakan hatiku dengan kata-kata yang menghiris,,acap kali ku katakan jangan mengucapkan sesuatu yang menghiris ,,,dan buatku berfikir adakah kau betul untukku yang ditakdirkan tuhan untuk menbahagiakan hidupku.. kepada kekasih jika suatu hari aku berubah dalam sekelip mata jangan kau katakan apa apa padaku,,kerana aku telah mengumpul sebait-bait katamu di mindaku untuk ku analisiskan perasaanmu padaku,,,,





Sunday, 25 September 2011

PERJALANAN KE KENDURI ,DAN SElamat PENGANTIN BARU SHUHADA & NIK HAFIZI

salam   :)

NIE BUAT SENDIRI SIMPLE BUT NICE

             kabere semua,,hehe dah nampak tajuk mesti tau aku nak citer pasal APA kan,,,sabtu lepas kenduri umah cuzen aku nie ,,aku ajak la kawan-kawan Bff semua untuk turut serta kesana. kawan-kawan aku nie senang kalu ajak je mesti on ,,,,, kmi pun berkonvoi naik prebet sapu  (macm teksi la),,tapi prebet sapu nie pemandu die mcm pelik sikit, kejap2 ramah,kejap-kejap pusing kepala die kesana kesini. Ish pendek kata pelik la, yang kami  berempat dalam prebet tue  dah rasa gementar lain mcm, sebenarnya perjalanan ke umah cuzen aku yg kawin nie tak la jauh mana changlonn je pun (changloon nie kira bandar paling dekat dengan tempat aku balaja la ) , tapi rasa mcm lama nape tah , mungkin sebab hati tak senang kot, walaupun hati tak senang kami tetapla belagak mcm biasa borak la gak dengan pemandu tue, dah asyik die tanya nak kemana, aku pun bagitau kenduri pastu die mcm nak ikut je gi kenduri tue , die asyik sebut pasal makan aku pun ajak la die sekali lihat dialog aku

 pemandu PREBET : bestnya makan kenduri awak-awak semua makan la untuk saye yer....
(lebih kurang la ayat die tue )
cokolatcinta            :    (aku mcm kesian ) JUmla abang pi sekali kalu mcm tue 
pemandu PREBET : hm boleh gak saye pun nak balik makan nie 
cokolatcinta           :  ok (kesian tgk muka lapar, dalam hati kalu balik dari kenduri pun kami
perlu cri teksi naik jela dengan die balik nanti leh sewa prebet die gak ,2 keje dlm1)
pemandu prebet     : kejap yer kite behenti kat uamh saye dulu

            Kami pun saling pandAG MEMANDANG (pandang kawan2 aku la bukan pandang pemandu prebet) ,dalam hati kami semua nie masing2 dah cuak gila babun, semua perempuan xde lelaki lak tue. Nasib baik die behenti umah die tak la terletak dalam hutan sangat. Bile die turun je ke keta prebet tue,, kami pun mengeluarkan suara ,aku ckp dekat kawan2 aku , "aku tgk mamat nie mcm tengah ambik dadah je" , kawan-kawan yang lain pun merasakan yg sama gak tihah kawan pun ckp " weh aku takut la weh die pelik sangat " . kami bukan meneka sebaranagn sb kalu seorang penagih kite leh lihat tanda-tanda die mcm die ckap pun merapu je , pastu asyik mcm mengelap hingus tapi bukan ade hingus kat idung die tue,ala korang  leh detact la penagih mcm mana , (bukan sebab orang tue kurus korang cakap penagih tau, tgk die punya cara la bai).\
pastu camner takkan nak ajak die gi kenduri buat nanti die naik syeikh di kenduri aku yg dipersalahkan sebb mengajak org yang tak kenal, tapi sebab aku kesian bukan apa memudahkan keje kami gak nak balik...last2 kami berbincang bagaimana nak elak dari bawak abang tue pi kenduri dan selamtkan diri kami , kalu penagih nie kite tak leh expect tau perangai die macm mana, kalu die bawak kami pi jual kat siam nak beli dadah ke mana tau ala dalam bepe minit semua bende leh berlaku tau.

                         Dalam beberapa minit plan A kami lakukan sebaik saja pemandu perebet tue datang balik ke kereta die, aku dan imah dah set plan nie , tapi kami tak sempat nak bagitau tihah dan mar ,kami teruskan gak plan A nie sebab ,nie demi keselamatan semua, imah berpura-pura dapat calLL daRI hafiz (teman kelas lebih kurang) hafiz menunggu di CMArt CHANGLOON jadi imah bagitau kami hafiz ade kereta die suh naik dengan die , jadi aku pun bagitau pemandu prebet tue, (abang kami nak pi CMART ja sebab ade kawan tunggu kat sana ) pemandu prebet tue pun ckp ala takde rezeki sye nak makan kenduri (aku kesian tapi demi keselamatan kami , jangan perjudikan kesian dengan keselamatan), lepas je dapat duit dari kami terus die ckap (abang nak pi karaoke la) kira die tak la kesian sgt siap leh g karaoke tue,,,
(MORAL OF THE STORY JANGAN NEK PREBET SAPU SEBARANGAN DAN JANGAN BUAT BAIK SEBARANGAN )

        PASTU perjalanan kami belum sampai lagi ke rumah kenduri nie baru sampai CMART, aduh kmi pun gi beli Hadiah lu , hadiah untuk pengantin setanding dengan duit pelajar je haha, janji ikhlas ye tak ,,,,setelah beli hadiah rezeki kami baik, aku terserempak dengan sepupu aku yang tengah beli kek untuk hantaran pengantin jadi kami pun tumpang jele ke kenduri (nasib baik muat) .
           
           Lepas sampai salam dan beramah mesra saat yang ditunggu-tunggu MAKAN !!!!!! . Kami pun makan la weh ayam golek nyam2 aku ambik beketul2 hehe sedap ayam golek,pajeri nenas, gulai daging , sedapnya pastu pas makan nasi makan laksa pulak ,pastu makan tapai plak,,,,,kalu ade lagi makanan mesti kami akan ambik lagi ,,, hahahahah janji aku puas makan sebab bukan senang perjalanan ke rumah cuzen aku nie pelbagai dugaan kami lalui,,
   
            NAH LAYAN DULU PIC PENGANTIN

NIE AKU BUKAN PENGANTIN !!!!!!


NIELA PENGANTIN SEPUPU AKU YG PEMPUAN TUE (SELAMAT PENGANTIN BARU KAKAK)


YANG TENGAH TUE WAN AKU,,,NIE LA BARISAN KAMI


TUDUNG IJAU (IMAH), TUDUNG PINK (TIHAH) ,PENGANTIN NIK DAN SHUHADa , aku (oren )
DAN TUDUNG PUTEH (MAR)


                                 (mar amik skit sebab takot orang kata die makan banyak hahaa)

lil Sis (LIA baru UMUR 15 )

kami geng kuat makan (tihah jangan marah)

             

Wednesday, 21 September 2011

sandiwara JIwa

hI ......
tamat sudah masalah jiwaku ,,,?
terlalu lama dihantui ia agak menghampiri bulan-bulan...
pabila tamat sudah sandiwara jiwaku....aku lega kerna tidak perlu lagi berfikir dan memikir...
aku percaya kesilapanku mengajar agar ia tidak berlaku lagi,,,,
ia mengajarku dimana maruah yang ku sanjung tinggi selama nie perlu ku letak,.....
adakah di kasutku,,adakah hanya di mulut ku atau di kepalaku,,,
tuhanku ini takdir pengujianmu kerana kelemahan keimananku....
kepada wang ringgit ,,harta benda dan nafsu diri,,,
aku ingin melangkah dalam dunia baru,...
tapi dunia ini makin kusut dengan keranah manusia yang keterlaluan,,,,,,,
selepas satu -satu masalah ku fikirkan selesai tuhan menguji lagi dengan kesetian,,,percintaan dan keluarga. KU fikir ini adalah lumrah mengajarku untuk makin dewasa dalam kehidupan ,,,hinggakan kadang2 aku tidak dapat bernafas dengan sempurna,,,aku redha dengan ketentuan ini ,,,,,,dan aku melangkah lagi hari demi hari,,,,

Monday, 12 September 2011

NEw semesTER la BAi

....helo semua
aku baru nak update dah lame tak hapdate rasa macam 5o juta tahun haha ,,,,tapi kalu aku  update pun bukan ade sape yang bace pun,, tak pe janji  aku bace ,,,
hari nie adalah hari ke tiga semester baru aku di UUM sintok ,,,sem nie aku dah semester 5 and aku ade lagi 2 semester nak habis al maksudnya semua 7 semester la,,, orang lain buat la 8 semester aku nak buat 7 gak walaupun aku nie a veryy slow slow in pembelajaran but aku nak abiskan gak semester 7 ,,,why why ( sebabnya taun nie aku dah umur 24 taun,,,,beb aku dah tua) aku nak habiskan cepat2 belajar and merancang pekerjaan secepat mungkin,,,,walaupun kerjaku nanti hanya cIKGU lulusan ijazah ,,,(mahal tue sebab tue aku nak mention gak kot2 jodoh aku orang yang bece blog aku nie haha)..dalam semester ini juga la aku makin jahat ( tak mau sebut jahat ape nanti abis pekung di dada dibuka ,,,,simpan2 la sama kan)....
       aku nak cerita pasai sem baru yang tak berapa best,,,,sebab aku duk kalut dengan report nak print la nak jilid la buku la jilid buku mcm tesis punya buku tue bai,,,,ingat sikit ker dekat 9o page gak haha...terarnya aku menaip kan kan (cepat angguk kepala) ..pastu aku dapat roomate baru , dulu aku takde roomate sekarang ade lain skit perasaannya tapi ape pun aku bersyukur sebb aku tak takot dah tido sorang2,,,aku nie sangat penAKOT SEM lepas memang tido aku tak bepe lena sebb aku takot tido sorang2... Kawan-kawan di sem baru nie plak mcm biase ....kwn2 bFF lak ,,aku akui tak ramai BFF kawan2 bek aku diluar sana dah xbanyak namun aku bersyukur aku dapat BFF baru MY Ucuk dah lama jadi BFF die tapI die tak penah tinggalkan aku lagi,,,,TQ ucuk for becoming my BFF,,,,sem nie jugak berat aku naik dekat 10 kilo baju-baju aku semua dah ketat puas hati haha..............:( ....sem nie gak yang tak bepe best aku tak dapat stiker lagi nak g kelas kene berasak-asak nek bus,,,dan sem nie gak PTPTN aku duit aku dipotong sana sini habis,,,aku dah pokai sebelum usia tua ceh,.....hampeh betul ,,,,,baru nak beli porshe satu untuk diletak di kg , itu semuanya angan-angan mat jenin ia dah hancur
         ANYWAY  aku harap beberapa ari lagi sem nie akan jadi indah untuk aku,,,,entah kenapa i dun have good feeling in a few day nie ,,,, aku kene settlekan hal hal bodoh yang aku buat.... dahulu baru mungkin aku akan jadi happy seperti dahulu,,,,kala,,,,,wish me gud luck......
semoga hari yang indah-indah akan menjelang untuk akuuu



Tuesday, 14 June 2011

2 MINGGU LAGI DAN 1 HARI LAGI KENAPA RASA MCM DI AMBANG KETIDAKWARASAN

assalamualaikum...

aku  rajin nak menulis ari nie sebabnya aku rasa aku dah tidak berapa waras,,,,wehhh sedih la rasa nak pitam pun ade kenaapa aku punya praktikal tak sebest orang lain,,,masalah utama aku adalah lack of kumikasi aku rasa patutnya sebelum uum nie nak bagi student2 die g praktikal patut kene masuk kursus komunikasi,,,aku nie yang takde masuk kursus tue,,nie jadi berat mulut cakap sepatah-sepatah bagai kerang yang bila nak makan baru bukak mulut, takde yang nak borak ngan aku sebab aku mcm kerang ,kecuali aku wangi sikit dari kerang, aku rasa pakai selekeh kat sekolah nie pun diorang akan wat dek je kat aku kan, ,sapa nak pandang kerang,,walaupun pakai beg GUESS original sapalah nak pandang ok,walaupun mude-muda bawak kereta untuk gi praktikal sapalah nak pandang kan,,,haha,,,nasib baikla aku ade gak internet lam bilik guru nie,,kenapa semangat aku nak jadi guru makin turun hari ke hari,,,weh kalu waktu kerja nanti aku jadi pendiam mcm kerang mcm nie seumur idup aku akan rasa boring tahap gaban dan aku akan resign 24 jam siyes aku cakap...aku paling tak suke keje bile stress , sungguh aku tak suke, baik aku keje cuci longkang yang watkkan aku gembira hari-hari ..nie belum masuk kelas,,nie belum hadapi pelajar yang suke lompat pagar mcm kanggaro ,,nie baru budaya bilik guru,,aku dah tak tahan ,aku dah tak dapat addapt setuasi dalam idup ,, kawan aku cakap aduh MEll nape KO wat Teruk bagai esok ko dah nak mati,, aku cakap la yes aku rasa dah nak mati sebbnya ,sebbnya lambat lagi nak abis prektikal,,dan aku jadi kerang paham tak aku jadi kerang wangi hua hua , korang bayangkan aku jadi kerang pastu aku tak bergerak2 ke tempat lain duduk je disini ,,,kat kerusi yang tak empuk nie ko bayangkan dekat 8 jam aku mengadap laptop nie mata aku yang cantik nie dah lebam lemau semua ada,,,,,hhahahahahahha  dan aku dah jadi uduh ,,sye tak ceria dah lama rasa tak senyummmmm bukan senyum kambing , aku senyum mcm pura-pura je kat sini kak timah oi penat la aku


GUess Original yang tidak dipandanG :P

PIC SEBELUM AKU DATANG SINI AND TIDAK WARAS SEKETIKA...